ZNAMENITOSTI

 • KULTURNA DEDIŠČINA

  TABOR

  Majhno ruralno naselje z značilnim imenom Tabor v neposredni bližini nad Dornberkom, kaže v razvoju, izoblikovanosti in položaju specifične poteze, ka r vzbuj a geografu posebno pažnjo.

  TABOR
 • CERKEV

  Kratko zgodovino dornberške cerkve najdete na naslednji povezavi:

  CERKEV

  Zgodovino dornberške župnije pa v knjigi Ivana Albrehta: Župnija Dornberk v stiskalnici zgodovine

 • NARAVNA DEDIŠČINA

  Reka Vipava

 • Bajer

 • ŠPORTNE AKTIVNOSTI

  SPREHAJALNE POTI

  POT MED VINOGRADI

  Pričetek poti je na avtobusni postaji v Zaloščah, kjer je postavljena informativna tabla z zemljevidom poti. 

 • Dolžina krožne poti je približno 5 km, za kar potrebujemo približno 1 uro in 30 minut. Pot je nezahtevna in primerna za vse starostne skupine. Potrebna je le primerna obutev (športni copati, pohodni čevlji) in dobra volja.

  Pot je lepo urejena in označena. Poteka med vinogradi, nasadi oljk in breskev in nas navdušuje s pogledi na neokrnjeno naravo ter  na reko Vipavo in okoliške vasi: Zalošče, Tabor, Dornberk, Gradišče, Prvačino.

  Ob poti lahko obiščete tudi bližnji bajer, ki ga je oblikovala reka Vipava.

 • POTOK

  TRSTELJ

  V vasi Dornberk zavijemo levo v smeri Kopra in nato čez 100 m desno proti Trstelju (odcep za Trstelj je označen).

  Cesti, ki se vzpenja, sledimo do parkirišča na levi strani ceste (parkirišče prepoznamo po manjši kapelici, ki se nahaja sredi skale, na vrhu omenjene skale pa opazimo majhen Aljažev stolp).

 • S parkirišča nadaljujemo po cesti, ki nas po nekaj ovinkih pripelje do Železnih vrat, kjer opazimo planinske oznake. Vzpon nadaljujemo po širokem zložnem kolovozu, ki nas hitro pripelje pod žice električne napeljave. Tu zapustimo kolovoz in nadaljujemo levo po peš poti, ki gre v gozd in se začne zmerno vzpenjati. Strmina nato popusti in pot nas pripelje na neporaščena pobočja, s katerih se nam odpre pogled proti oddajnikom na vrhu Trstelja. Pot gre nato ponovno v gozd, kjer se nam z desne priključi pot iz Renč. Nadaljujemo levo in po nadaljnjih nekaj korakih stopimo na slabšo cesto, kateri sledimo proti koči, ki jo lahko že vidimo pred seboj.

  Ob poti lahko obiščete tudi bližnji bajer, ki ga je oblikovala reka Vipava.

  Več